Wat is resin art?

Het is de laatste jaren een stuk populairder geworden, maar er is maar weinig over te vinden wat het precies is. Resin art is daarom nog relatief onbekend in Nederland. Het is een vorm van kunst waarbij je werkelijk waar van alles kan maken. Bovendien hoef je niet bijzonder getalenteerd te zijn om iets moois te maken, al zijn er natuurlijk ook wel getalenteerde kunstenaars met resin. Maar wat is resin nou precies, en wat kan je er mee?

Epoxy

Resin is de Engelse benaming, en er is mogelijk nog geen Nederlandse term hiervoor. Wel is het zo dat resin gewoon een vorm van epoxy is. De hardende eigenschap van epoxy maakt het makkelijk om hier verschillende lagen op elkaar te maken. Hiermee is het mogelijk om dus een soort 3D tekeningen te maken van epoxyhars. Het begint als een doorzichtige vloeistof, waar je voorwerpen aan toe kunt voegen, of zelfs kleurstoffen. Vervolgens wordt de epoxy harder, en zit het voorwerp of de tekening opgesloten in een laag van resin. Er zijn zeer veel mogelijkheden met deze soort van kunst, en daar zal ik hier een paar voorbeelden van geven!

"Schilderijen"

Het simpelst, en naar mijn mening ook het leukst, is het om een soort tekening te maken op een stuk hout. Door kleurstof toe te voegen aan een laag met vloeibaar epoxy kan je allerlei tekeningen maken, en die zo laag voor laag opbouwen. Door de epoxy op een stuk hout te gieten heb je een mooie egale onderlaag waardoor het makkelijker wordt om te tekenen wat jij wilt. Deze kan je natuurlijk gewoon ophangen, en met een beetje talent kun je ze ook wel verkopen!

Een tafelblad

Met hetzelfde principe als bij een epoxy schilderij op hout kan je ook allerlei voorwerpen decoreren. Een tafelblad, of een kast kan je ook voorzien van een laag met gekleurd resin. Je doet eigenlijk precies hetzelfde, alleen pas je het op grotere schaal toe. Een idee is om verschillende soorten blaadjes en ingrediënten in het tafelblad van epoxy op te sluiten! Je kunt vrijwel alle kleine objecten in een epoxybad dumpen om een leuk effect te krijgen, dus laat jouw fantasie het werk doen!

Juwelen

Door kleine balletjes of medaillon-achtige voorwerpen van resin te maken kan je er ook een mooie ketting van maken. Door verschillende kleuren te mixen kan je iets vinden voor elk verschillend outfit dat je hebt. Ook hier kan je weer kleine voorwerpen in opsluiten om een leuk effect te maken!

Geef een reactie