Vrachtwagen kopen? Let hier op!

Transport ondernemers opgelet! Van plan om de vrachtwagen vloot uit te breiden? Een vrachtwagen kopen is niet zo gemakkelijk als het lijkt. Er zijn een aantal dingen waar je goed op moet letten als je een nieuwe, maar ook een gebruikte vrachtwagen wilt aanschaffen. Het is altijd goed om op basis van transportwensen jezelf te laten adviseren over de koop van de juiste vrachtwagen. Een vrachtwagen aanschaffen is vaak niet goedkoop en daarom is het goed om een onderbouwde keuze te maken voordat je tot de daadwerkelijke koop overgaat. Na deze onderbouwde keuze ben je niet alleen een nieuwe vrachtwagen rijker. Je zorgt er ook nog eens voor dat je met jouw aanschaf het maximale rendement voor jouw bedrijf uit de machine kunt halen. Benieuwd naar andere tips en bijzonderheden waar je op moet letten? Lees dan snel verder!

Wettelijke eisen

Bij de aanschaf van een gebruikte vrachtwagen is het verstandig om de herkomst van de machine te achterhalen. Op deze manier krijg je een stukje inzicht in de geschiedenis van de vrachtwagen en kun je ook concluderen of deze niet al helemaal op gereden is. Het zou namelijk enorm zonde van de investering zijn als de vrachtwagen na een aantal jaar alweer afgeschreven kan worden. Daarnaast zijn er ook een aantal wettelijke eisen waar je rekening mee moet houden. In het internationale vrachtverkeer binnen de EU is 40 ton het maximum aan gewicht dat je mag vervoeren. Als deze grenzen worden overschreden dan val je in de categorie uitzonderlijk vervoer en dan zul je daarvoor een vergunning moeten hebben. In landen als Zweden en Finland worden weer andere restricties gehanteerd. Hier mogen vrachtwagens in het binnenlands vervoer maximaal 60 ton zwaar zijn en maximaal 25,25 meter lang zijn. Voorkom verrassingen en ga dit goed na!

Service en onderhoud

Het achterhalen van de geschiedenis van een vrachtwagen heeft ook een positief effect op het onderhoud. Weet je welke omstandigheden de truck al heeft meegemaakt, dan kun je hier ook al rekening mee houden in je onderhoud. In afwijkende gevallen kun je er zelfs voor kiezen om de vrachtwagen niet te kopen, omdat het aanstaande onderhoud nogmaals een fikse investering vereist. Ook een stukje service is goed om mee te nemen. Ga goed na of jouw service niet tot over de eerstvolgende drempel geldt en mocht er iets mis zijn dat je zelf gelijk voor alle kosten opdraait. Betrouwbare verkopers zullen je garanties willen geven met betrekking tot deze service!

 

Geef een reactie